...

CREATE A BUFFER ZONE

 Will we change our lifestyle to prevent new pandemics? Will remote work become a standard model? Will we reduce our social interactions, or will we intensify relations only with those that are close to us? What kind of future is ahead? how should dwelling design change to provide better quality of life for the users? How can we introduce a valuable change in the established model, to disrupt housing conventions and benefit dwellers?

the environment and the city?

In a society where social distancing is a new normality, we should not resort to private and closed spaces as our only solution, the problem of loneliness and depression is already outrageous in our society and the COVID-19 outbreak accentuated even more this disorder.

As architects, we must design spaces that are not for one purpose, but rather their function can be controlled and converted from use to use with ease while facilitating work from home and providing all the necessary elements to create a good working environment that helps productivity and provide recreational spaces in the house, especially at the time of the total closure of the country. To improve the mood and mental health of users and to increase the number of green spaces that reduce tension and return the person to nature and draw from the heritage in solving the problems of the present and the future and all these things give the user safety and not to mix without feeling isolation and loneliness

  • New interior ideas:

 

  • Entrance

Create a buffer zone

The usual entrance was changed and turned into buffer zone and became a new area to separate indoor and outdoor, giving enough time and creating a new sterilization area

Due to the circumstances of the pandemic, most work has become from home ... A work area has been set up. To separate the entrance to the office from the entrance to the rest of the apartment, buffer zone was used

Try to reduce contact between humans and door handles by making the handle down and opening it with the foot

  • Narrow windows (cross ventilation)

Air life cycle    or   Narrow. But?

One of the reasons that contributes to the judiciary to the virus is natural ventilation. To increase natural ventilation, the idea of cross ventilation in the spaces has been relied upon by narrow windows, which has many features besides ventilation, it gives privacy and gives a distinctive aesthetic shape to the building

  • Large windows

IN or Out?

Relying on huge windows as an essential element in the project, especially during the pandemic, it makes a continuous permanent connection between the inside and the outside by entering as much light and ventilation as possible natural for the vacuum, which gives the user a great sense of psychological comfort

  • Balcony

Create more connection

Create a large balcony to create a state of increased direct communication between the residential unit (used inside) and between the outside and encourage increased use in many activities, especially during periods of complete closure

There is an entrance to the balcony from the isolation room because the patient needs as much direct contact as possible with the sun and natural air

  • Roof monitor

All the light… inside

To provide as much lighting as possible throughout the day, the roof monitor is mainly based on the idea of allowing natural light to enter more in the spaces

  •  Cinema

All your entertainment ...Is here

One of the rooms is converted into a fully equipped cinema.

 

 

Key room

Scenario 1

A working room with all basic needs

(bathroom – access to outdoor through the balcony door - access to the kitchen through a window)

Scenario2

Isolation room completely separated from the rest of the apartment and has all the patient's needs

(bathroom – access to outdoor through the balcony door - access to the kitchen through a window)

Scenario 3

The room and the rest of the apartment are separated by movable wall and therefore can be opened and the room can be integrated with the lounge and increase its area

  • Sustainability and the epidemic

cycling and stay connected

 The importance of cycling in the presence of the pandemic

A bicycle garage was created due to the benefits of cycling on the health of people and on the planet from reducing the harmful gases that result from the movement of cars and transportation, and it is an easy and cheap means of transportation, but its relationship with covid-19 is that with encouraging people to use bicycles, it will reduce crowding and mixing in Public transportation and disease outbreaks because it is a buffer means everyone uses it alone and at the same time it is a cheap means that helps countries and citizens recover from the financial crisis that occurred in light of the pandemic

 

Attempts to recover from the financial crisis during the covid-19 pandemic

Fresh water crisis during the covid-19 pandemic

Due to the financial crisis that occurred due to the covid-19 pandemic and coinciding with the decline in per capita drinking water and an attempt by us to reduce water consumption, graywater was used, which is the water of basins, bathing and washing dishes by filtering and using it in vertical farms that were designed On the roof of the building, it also serves the economic side in terms of the residents' use of that farm to grow light crops that do not need much care to meet part of the population’s food consumption, especially in crises and in an attempt to recover from the financial crisis that occurred

 

Renewable energy is the future

The use of the solar panel to reduce the electricity consumption of the building and the preservation of the planet by using clean and renewable energy and reducing the energy dependent on burning gases and petroleum

In order to save energy, use clean energy, and encourage exercise that increases immunity and improves the psychological state, the gym was designed using devices that do not consume energy but produce electrical energy using a dynamo present inside those devices, the energy produced from the gym equipment with the energy produced from the solar cells With the use of natural ventilation and natural lighting in the building, an attempt to achieve energy self-sufficiency for the building

 

 

More green spaces, better psychological condition

On the ground floor, a garden is designed to increase the green spaces that have many benefits from improving the mood, so the green color is a comfortable color for the eye and to be used in times of complete closure or times of blocking in terms of entertainment for the population and improving their mood and in order to be a connection to the street, especially with an increase in feeling Depressed in quarantine

 

 

 

 

The sun is a cure for all diseases

Using heritage to adapt to covid-19

The stairs of the building were designed exposed and on the facade, but a hollow wooden pattern derived from the heritage was designed in order to give privacy and enter the sun on the stairs with the break of the excess sun rays. The sun eliminates viruses and also allows natural ventilation for the users of the stairs and watching the view of the park and all of this will encourage residents to Use the stairs instead of the elevators and the enclosed spaces that spread covid-19

 

 

Green walls

green are everywhere

Back to nature

green walls can make us happier and more productive, as they appeal to our innate need to be around nature. Bringing in natural elements to places where they can’t generally be seen lifts our mood, making us more alert and upbeat.

 the nature can decrease negative behaviors, such as aggression and anxiety. Moreover, a connection with nature has been found to reduce stress and mend mental fatigue. This is due to the automatic reaction of our bodies to seeing and being around natural elements .Especially at the time of the shutdown

And they are placed in the south and west facades of the building for temperature treatment

 

Building-friendly features

Outdoor green walls and facades have been found to be energy cost effective as their plants reduce the overall temperatures of buildings when exposed to the sun. Furthermore, they also reduce the amount of heat escaping during wintertime.

In addition, the transpiration process of plants can slightly reduce temperatures indoors as well, thus also working as an energy cost effective solution. Sufficient amount of plant matter also helps reduce noise levels.

 

Working in the covid-19 pandemic

Establishing closed work areas...but connected to the outside through huge curtain walls, which encourages work, increases productivity and creates a suitable work environment by using natural lighting

And consideration has been given to the use of suitable brushes for social distancing

The difference between roof co-working space and between the work rooms in the apartments is the creation of a shared work environment that encourages productivity, but with the use of easy-to-control furniture that maintains social distancing.

Vote For CREATE A BUFFER ZONE